A 360 videók betörnek Hollywoodba is

gallery/360hollywood

Nézz egy kicsit körül 2016 várhatón legnagyobb trendjei körül, és egészen biztosan hamar rátalálsz a virtuális valóságra. Sőt, néhány vezető technikai cég már a küszöbén áll, hogy piacra dobja saját virtuális készülékét és az eredmények az otthoni szórakozás területén elég jelentősek lesznek! A kezdeti technikák azonban biztosan a videojátékok területén lesznek elérhetőek.

Néhány játék már egyenlő a virtuális valóság fogalmával, ami a VR környezethez olyan elvárásokat emel, hogy bele tudj merülni a képzelt világba és a részévé tudj válni. Ez annyit tesz, hogy aktív szereped lehet egy képzelt világban, ezért gondolunk úttörőként a videójátékokra. És ez az ahol a szórakoztatás alapja fekszik. Rengeteg olyan játékot harangoztak be az idei évre, amitől eldobod az agyad, van közöttük kaland, kirakó és pár adaptáció is, mint például a Minecraft VR verziója is.

Minden VR játékról szóló hír ellenére - néhányat megerősítettek, néhányat nem - ez a rengeteg élmény, amit a virtuális valóság jelenthet kiterjeszthető a filmiparra is, ahol a lehetőségek arányosan terjednek ki, óriásiak. Ahogy a VR Circle is megírta, filmnézés közben a VR lehetővé teszi, hogy a saját nappalidban mozivászon méretű kivetítőn nézd a filmeket, ráadásul ha a film 360 fokban lett felvéve, szó szerint beléphetsz a világába, és a részese lehetsz. Kicsit szenzációhajhásznak hangzik, de a technológia itt van, elérhető, és izgatottan várhatjuk, hogy a nagy filmstúdiók mihez fognak kezdeni vele!

Nemrég kaptuk egy komoly jelet, hogy a virtuális valóság ténylegesen is szerepet kap a mainstream filmgyártásban. A nemrég épp Magyarországon forgatott Mentőexpedíció című filmből 20-30 percnyit átdolgoznak virtuális valósággá és már idén megjelenik. Meglehetősen szokatlan egy filmet virtuális valóságként elképzelni, inkább mintha egy videójáték egy eleme lenne. A nézők megkapják a lehetőséget, hogy olyan feladatokat teljesítsenek, mint Mark Watney (Matt Damon) az eredeti filmben. Közben mégis ez egy hatalmas mérföldkő lehet a mozi és a virtuális valóság kapcsolatában.

Kicsit távolabbra tekintve, minden filmstúdió elkezdett ismerkedni a VR technikával, hogy mibe fektessenek, és hogyan használják a szórakoztatás eme új formáját. Feltehetőleg a független filmesek lesznek majd azok, akik kipróbálják ezt az új technikát, utat törnek, de hamar követni fogja őket a magas költségvetésű Hollywoodi áradat.

Valójában még egy ideig várni kell, hogy a VR versenyképes legyen a filmiparban, de olyan fejlesztések indultak el a videójátékok piacán 2016-ban, hogy biztosak lehetünk benne, hogy a virtuális valóság nem áll meg a videójátékok szintjén. Szépen követni fogja a filmipar is. A VR forradalom itt van a küszöbön.