360 videók: új művészeti ág született?

Navigálni a 360 videók felületén hatalmas élmény a nézőknek, és hatalmas lehetőség és kihívás a tartalomgyártóknak.

A 360 videókban rejlő potenciál rendkívül nagy: most, a néző közvetlenül részese lehet az eseményeknek, és a történelem során először rendelkezésre áll az a technológia hogy úgy becsapjuk az agyat, hogy teljesen azt az illúziót nyújtsa, hogy egy másik térben és/vagy időben vagyunk.
Viszont ez új kihívásokat jelent a videó készítőinek, minden és mindenki látszik a felvétel közben. Ez a színházéhoz hasonló rendezési elveket jelent, de a videós utómunkák és speciális effektek még tágabb lehetőséget biztosít, a hagyományos
színházhoz képest.

Az eddig megszokott videók rendezői célzottan irányították a figyelmet, meghatározták a kamera látószögét, a mélységélességet, nagyíthattak és kicsinyíthettek stb., de a 360 videó készítés egészen újfajta megközelítést igényel. Az operatőr többet nem bújtatható egyszerűen a kamera mögé. Ha az eszközt mozgatjuk, akár kocsival, akár drónnal a színész körül, az eszköz látszani fog, de bizonyos körülmények között (kis eszközök, semleges háttér) ez is kiküszöbölhető. A képkivágás nem adható meg, de akár hatoározott utalásokat lehet tenni a nézőnek ha irányítani szeretnénk a figyelmét.

 

gallery/gopro-vr-kolor-360video

Valóban ez a legnehezebb része a 360 videók készítésének, a történetek elmesélése. Megtalálni a módot, hogy úgy tudjuk irányítani a figyelmet a főbb történésekre, hogy a mellette játszódó események kizökkenés nélkül részesei legyenek a történetnek. Azt lehet tenni aggresszív módon (feliratok) illetve közvetett módon, a színészi játék és dramaturgia alapján. A két módszert nem érdemes keverni, vagy csak következetesen, hogy ne zökkentsük ki a nézőt az eseményekből.
A hanghatásokkal szintén terelhető a néző figyelme. Ezekkel az összetevőkkel látható, hogy a 360 filmkészítés is önálló művészet.

A másik részről élményeket nyújtunk. A néző, főleg virtuális valóság eszközzel, teljesen átélheti egy távoli hely varázsát, sztárok közvetlen jelenlétét.

Amennyiben szeretne professzinoális 360 videót készíttetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!